Vereniging Orchideeën Vermeerdering

Beschermen door Vermeerderen

Login Form

Agenda

za jan 18, 2020 @10:00 - 02:00PM
Vov bijeenkomst utrecht
za mrt 14, 2020 @10:00 - 02:00PM
Vov bijeenkomst Leiden!!!!
za mei 09, 2020 @10:00 - 02:00PM
Bijeenkomst bij Judith Prins
za sept 05, 2020 @10:00 - 02:00PM
Bijeenkomst vov utrecht
za nov 14, 2020 @10:00 - 02:00PM
Vov bijeenkomst utrecht

De vereniging

Wilt u lid worden van onze vereniging?

 

Wat kunt u van ons verwachten?

Onze vereniging is gericht op het zaaien en opkweken van orchideeën, tropisch en europees, en al onze werkzaamheden zijn gericht om dit mogelijk te maken.

wij bieden:

Ongeveer 4 verenigingsdagen per jaar.

Uitleg en ondersteuning bij het zaaien.

Uitleg en ondersteuning bij het replaten.

Uitleg en ondersteuning bij het opkweken.

Interessante lezingen op verenigingsdagen.

Interessante excursies (als onderwerpen aangedragen worden).

Maar wij zijn geen school, u zult zelf achter de leerstof aan moeten gaan en samen met ons ontdekken hoe mooi orchideeën werkelijk zijn.

 

Wat vragen wij van u? 

Een gezonde dosis interesse, leergierigheid en aandacht.

Hoewel het zeker geen makkelijke hobby is, is het voor de meeste zeker haalbaar om te leren.

 

Hoe wordt u lid?

U kunt een aanmeldingsformulier invullen en de 1e contributie over maken op onze bankrekening.

Ons lidmaatschapsgeld is 20,- per jaar en moet worden overgemaakt worden op: 55.20.82.422 t.n.v. "V.O.V." te Ijsselstein (NL55 RABO 0552 0824 22)

Daarna bent u van harte welkom op onze verenigingsdagen, welke meestal gehouden worden bij de botanische tuinen in Utrecht.

 

Maar u bent natuurlijk ook welkom om eerst te komen kennismaken op een verenigingsdag. Neem hiervoor wel graag even contact met ons op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Veelal hebben we zaden uit diverse gematigde streken en is het niet altijd te voorspellen  hoe ze reageren tijdens het laten kiemen. Het zaad kan te oud zijn en geen kiemkracht meer hebben,  van sommige soorten zaad (gelukkig niet allen) kan de vitaliteit namelijk  snel afnemen na het oogsten.  Natuurlijk valt of staat het succes met kiemkrachtig zaad, maar of je dit hebt is niet altijd waar te nemen.  Het is wel mogelijk om hier testen op te doen,  zoals de zg. “ tetrazolium” test, maar veelal geldt: heb je geduld dan moet je het gewoon proberen.

De houdbaarheid van zaad varieert erg, zelf heb ik nog wel goede resultaten gehad met zaad dat zeker 6 jaar in de koelkast had gelegen.  Dactylorhiza zaden kiemen, als je de goede voedingsbodem gebruikt eigenlijk altijd nog wel, ook al is het zaad allang uitgerijpt.

Zaden bewaren gaat het beste in een koffiefilter zakje in de koelkast in een vak of doosje waar geen vocht bij kan komen, gebeurt dat wel  dan krijg je al gauw schimmelvorming en heb je problemen met het ontsmetten van de zaden

Naast het rijpheidsstadium spelen ook de doorlaatbaarheid van de zaadhuid en de aanwezigheid van kiemremmers een rol bij het zaaisucces. In de literatuur wordt vaak gesteld  dat rijp zaad, dat uit de zaaddoos valt slecht zal kiemen, maar het pantser dat de zaadhuid om het embryo vormt is goed te doorbreken. In de natuur gebeurt dat door bodem micro organismen, maar wij doen het door de zaden met chloor te ontsmetten, daarmee wordt tegelijk de zaadhuid verzwakt. In het algemeen geldt:  hoe donkerder de zaden, hoe  langer je zal moeten ontsmetten.  Een korte behandeling met alcohol voor het toevoegen van chloor zou de zaadhuid nog effectiever verzwakken.

Er zijn door een vroeger  lid van de Vereniging wel experimenten gedaan met het toevoegen van moutextract aan de voedingsbodems om de kiemremming te doorbreken. Het gibberellinezuur in het extract zou hier een positief effect geven.

 

Door het gebruiken van onrijpe zaden uit de groene vruchtdoos kan je vele problemen omzeilen. In het onrijpe stadium is er een betere doorlaat baarheid van de testa, zijn de kiemremmers nog niet gevormd, en omdat het zaad niet ontsmet hoeft te worden is er ook geen risico van te grote blootstelling aan chloor. 

 

J. Wetsteijn

 

 

 


 

Een hobby waar ik al 36 jaar mee bezig ben, jaar op jaar probeer te ontdekken hoe de planten zich ontwikkelen.  Hoe zal hij de winter overleven,  heb ik de planten wel op de juiste plek staan, had ik ze wel af moeten dekken met onze winters?  Wanneer we naar het voorjaar toe kruipen zijn we benieuwd of er schade is ontstaan, of ze weer opkomen en zo ben je het hele jaar door met je gedachten bezig om het te laten slagen.

 

Zelf ben ik dan ook al van 1978 bezig met het in vitro kweken van Orchideeën. Maar zolang je deze hobby kunt beoefenen, maar wel op een wijze dat je er geen al te hoge verwachtingen van hebt, dan zal het kweken altijd veel genoegen geven. Want bij velen heb ik wanneer zij beginnen de dollartekens in hun ogen gezien, met als gevolg het vroegtijdig stoppen.

Maar ben je bezig met het vermeerderen en het opkweken van zaad tot bloeibare plant geeft dit toch veel voldoening en plezier, het kan spannend zijn om bijzonder zaad te zien kiemen, veel soorten hebben  al bewezen dat ze kiemen, wel gaat het om de juiste voedingsbodem.

Om te kunnen zaaien dien je de juiste materialen te hebben, om die te verkrijgen kan je bij de V.O.V. Vereniging Orchideeën vermeerdering je licht op steken, vaak is er materiaal welke je zou kunnen gebruiken. Ben je handig en inventief dan moet je dit kunnen maken of verkrijgen, als je door zet zorg dan dat je alles in huis heb om te vermeerderen, ga niet te snel van start, dat geeft alleen frustratie.  Veel vragen en informatie verzamelen:  wie kan mij een voedingsbodem leveren ? 

En doe een zaaicursus die de V.O.V. geeft!

 

 J. Wetsteijn

 

Om orchideeën succesvol te zaaien gebruiken we de in-vitro methode. Is het zaaien daardoor heel erg moeilijk en moet je er voor afgestudeerd zijn? NEE!
 
Voor het succesvol zaaien zijn twee dingen nodig: schone nagels en groene vingers.
 
Schone nagels zijn belangrijk omdat het zaaien en de eerste groei in een steriele omgeving plaatsvindt. In deze eerste fase van de kweek is het risico groot op besmetting met schimmels en bacteriën. Steriel werken is de belangrijkste vaardigheid om te kunnen beginnen met zaaien.
Groene vingers zijn bij de kweek ook absoluut nodig. Zodra een orchidee voldoende gegroeid is gaat deze over in de grond. De zaailingen hebben het in deze stap erg moeilijk. De luchtvochtigheid gaat drastisch omlaag en de jonge planten komen voor het eerst in contact met schimmels en bacteriën. Om verder door te groeien vragen de orchideeën een speciaal potgrond mengsel. Het voedingsdieet is modern. Orchideeën verdragen namelijk alleen light producten. En het resultaat mag er zijn. Bloeiende orchideeën behoren zonder twijfel tot flora’s mooiste en meest bijzondere soorten.
Wil je direct aan de slag met het zaaien van orchideeën dan adviseren wij wordt lid van onze vereniging.
  


 Vereniging Orchideeën Vereniging
schoon gezaaid groen gekweekt


Copyright © 2013. All Rights Reserved.